Core Bölgesi Nedir Ve Neden Kuvvetli Olması Gerekir ?

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Core Bölgesi Nedir Ve Neden Kuvvetli Olması Gerekir ?

Core bölgesi, gövdemizi ve iskeletimizi ayakta tutan kas gruplarını ifade eder.

Gövdede sağlıklı bir poster duruşuna sahip olmanın yolu bu bölgedeki kasların dengeli bir şekilde kuvvetlendirilmesidir.

Gerek işte, gerek sosyal yaşantımızda bizler  ayakta  veya  oturduğumuzda  farkında  olmadan sürekli tekrarladığımız duruş hataları ilerleyen dönemlerde kalıcı postüral bozukluklara neden olur. Dengeli ve Kuvvetli gövde kasları, postür bozukluklarını önler ve var olanları da önemli derecede

iyileştirir.

 

STRETCHİNG NEDİR VE NEDEN DÜZENLİ YAPILMALIDIR ?

Stretching kelime olarak esneme anlamına gelmektedir. Kasları uzatmak ve rahatlamak için uygulanan bir vücut esnetme yöntemidir.

Düzenli olarak yapılan stretching çalışmaları eklemlerin, kasların esneklik kazanmasını sağladığı gibi, insanı zinde tutması, sağlıklı ve güçlü bir yapıya sahip olmasını da sağlamaktadır. Esnek bir vücuda sahip olan kişilerde hareket kabiliyeti yüksek demektir. Bu da eklem sakatlanmaları riskini en aza indirgemektedir.

Özellikle masa başı işlerde yoğun olarak çalışan kişiler uzun süre hareketsiz kalabilmektedir. Bu hareketsizlik durumu kişide duruş bozukluklarının oluşmasına, kassal güç dengesizliğine, hareket kabiliyetinin azalmasına ve bedende kilo fazlalıklarına sebep olabilir. Stretching yani esnetme hareketleri vücudumuz için bu gibi durumların olmaması için önemli bir yer tutmaktadır.

 

STRETCHİNG FAYDALARI.

— Bedenimizin esnekliği artar. Kas sistemimiz güçlenir ve daha fazla çalışır.

—Stretching eklem ve kas ağrılarını büyük ölçüde azaltır.

– Zamanla oluşan duruş ve hareket bozuklukları giderilir.

– Stretching yaparak beden ve zihin uyumumuz tamamlanır.

– Stretching ile birlikte ideal nefes alma teknikleri de öğrenilir. Bu sayede hareketlerimiz kolaylaşır.

– Vücudumuzdan toksinlerin atılmasını sağlayarak, kan dolaşımının hızlanmasını sağlar.

 

 

Antrenman Yaparken Su İçmenin Önemi

Vücudumuz en çok idrar ve terleme yoluyla su kaybeder. Antrenman sırasında kaybettiğimiz suyu yerine koymamamız ise vücudumuzun susuz kalmasına yol açar. Vücudun susuz kalması ise kalbimizi, böbreklerimizi, idrara çıkışımızı, cildimizi, antrenman performansımızı olumsuz etkiler ve baş ağrılarına sebep olabilir

Vücudumuz, yükselen ısıyı düşürmek ve serinleme sağlamak için terler. Egzersiz esnasındaki terleme ve su tüketim miktarı kişiden kişiye değiştiği için aynı antrenmanı bazı insanlar daha fazla susuz kalarak bitirebilir.

Midemizin belli bir genişleme kapasitesi olduğu için egzersiz esnasında çoğu kişi su içmekte zorlanabilir ve bu durum da fazla terleme nedeniyle ciddi susuzluğa yol açabilir.

Terleme oranı değişiklik gösterdiği için Antrenman yaparken ne kadar su içilmeli sorusuna kesin bir yanıt verilemese de Saatte 1 litre su içmek vücuda yeterli su, karbonhidrat ve elektrolit sağlar.

Susuzluk fazla yorulmaya sebep olduğu için egzersiz süresini düşürür. Antrenman yaparken su içmenin faydaları arasında performansın artması, hissedilen efor hissinin azalması ve nabız atışının artmasının önlenmesi sayılabilir.

 

VÜCUT AĞIRLIĞI ÇALIŞMALARI

Egzersiz dendiğinde akıllara spor salonları, çeşit çeşit vücut çalıştıran alet ile yapılan kardiyo antrenmanları, Kuvvet programları gelebiliyor. Etkili bir antrenman için illa çok sayıda alete, spor aracına, ağırlıklara gerek yok. Vücut ağırlığımızı kullanarak da egzersiz yapabilir ve forma girebiliriz ve zinde hissedebiliriz.

Bunun için doğru bir antrenman programı oluşturmak gerekir ve kişinin cinsiyetine, yaşına, antrenman derecesine, sağlık durumuna ve yaşayış tarzına göre uygun bir program hazırlanmalı ve uygulanmalıdır. Bunun içinde antrenmanı yapacak kişinin uzman destek alması sağlıklı fiziksel gelişimi için oldukça önemlidir.

 

KAS YORGUNLUĞU: NEDENLERİ VE ETKİLERİ ?

 

Kas yorgunluğu hem günlük hem Antrenman hayatımızı ciddi bir şekilde etkisi altına alabiliyor. Dahası kas yorgunluğu da diğer yorgunluklar gibi fizyolojik bir reaksiyon zinciri başlatabiliyor.

Yorgunluk çalışma vb. sebeplerle bireyin ruh ve beden etkinlikleri açısından verimlilik düzeyinin azalmasıdır.

Kas yorgunluğu, kaslarımızın zamanla performans gösterme yeteneğini veya daha basit bir şekilde yüklere karşı koyma yeteneğini azaltan bir semptom olarak kabul edilebilir.

Genellikle yorucu aktiviteler veya egzersizleri takiben bir yorgunluk hali olarak düşünülebilir. Ancak bu yüklenme-dinlenme döngüsü vücudunuzun yenilenemediği aralıklarla günlerce devam ederse, işte o zaman kronik olarak dinlenmeme ve dokuların yenilenememesinin ciddi sonuçlarıyla karşılaşır ve yapılan antrenmandan verim alınamadığı gibi eksiye düşme de söz konusudur.

Kas yorgunluğunun nedenleri arasında yaş, anemi (kansızlık, kırmızı kan hücrelerinin azalması), stres ve kaygı , kronik yorgunluk sendromu, depresyon, egzersiz eksikliği, mineral eksikliği, müsküler distrofi (kas erimesi), uyku Eksikliği, addison hastalığı, ve dehidrasyon gibi örnekler olabilir ve çok fazla daha örnekle karşımıza çıkabilir.

 

Kas yorgunluğu nasıl engellenir?

Önlemek, kas yorgunluğunuzun altında yatan nedenlere ve eşlik eden semptomlara ve bunlarla ilgili farkındalığınıza bağlıdır. Kas yorgunluğu hissediyorsanız ve egzersizle bağlantılı olmadığını düşünüyorsanız doktora danışmanız doğru olandır.

Ancak çoğu durumda, kas yorgunluğunuz dinlenme ve yenilenme süreçleri ile atlatılabilir.

Bu noktada dinlenme süreçlerinin performansınıza olumlu katkıları olacağını, aksi takdirde böyle bir dönem atlatmadan antrenmanlara devam etmenin antrenman hayatınızı ciddi bir şekilde olumsuz etkileyeceğini unutmayın.

Sıvı alımına dikkat ederek ve sağlıklı bir beslenme ile iyileşme sürenizi kısaltabilir, kas yorgunluğuna ve zayıflığına karşı koruma sağlayabilirsiniz.

Yorucu aktivitelerden önce ve sonra stretching yapın. İyi bir ısınma yapmak kan dolaşımını artırır, kaslarınızı besler ve yaralanmaya karşı koruma sağlar.

FURKAN SELÇUK